BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyrepülésben a gazdaság

Az uniós statisztikák bevezetése óta nem látott zuhanást könyveltek az európai gazdaságok az év első negyedében. Az EU legnagyobb gazdaságának számító, az exportpiacoktól nagymértékben függő Németország különösen megsínylette a globális kereslet visszaesését.

A német gazdaság az euróövezet legnagyobb csökkenését produkálva éves szinten 6,9 százalékot zsugorodott, így Berlinnek a háború utáni legsúlyosabb recesszióval kell szembenéznie. A német gazdaság beszakadása a kelet- és közép-európai új tagállamok gazdasági teljesítményére is komoly hatással volt.

A magyar adat kapcsán elemzők leszögezték: a naptárhatás kiszűrésével kimutatott 5,8 százalékos zsugorodás – ez már jóval nagyobb, mint az Eurostat előzetes becslésében szereplő 4,7 százalék – nem okozott meglepetést, az ipari és más megjelent számokból is hasonlóra lehetett számítani.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.