BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Néhol már vége a válságnak - Fény az alagút végén?

Kínában, Indiában és az USA-ban már látszanak a kilábalás jelei, Európában még nem

A válság végét jelzik, vagy legalábbis egyértelmű pozitív fordulatra utalnak a legfrissebb makrogazdasági adatok Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban. Kínában a beszerzésimenedzser-index kilenchavi csúcsra emelkedett, és átlépte a bűvös 50 pontos határt. Hasonlóan alakulnak az indexek Indiában is, az USA-ban pedig a lakáspiaci mutatók és a fogyasztói hangulat indexei adnak okot bizakodásra.

Az Európai Unióban ezzel szemben egyelőre a válság további mélyülésénél tartunk. Az Európai Bizottság tegnap közzétett prognózisa szerint 2010 előtt nem várható a gazdaság talpra állása, az idén pedig még a korábban valószínűsítettnél is nagyobb zsugorodásra lehet számítani. Az elmúlt napok néhány „kedvező jelének” dacára Brüsszel négyszázalékos GDP-zsugorodást jósol 2009-re mind az euróövezet, mind az unió egésze számára.

Magyarországot illetően a bizottság még a hazai elemzőknél és a kormánynál is pesszimistább. Az idén a balti térség és Írország után a legnagyobb GDP-csökkenés nálunk várható, jelentősen nagyobb, mint a visegrádi négy többi országában. 2009-re 6,3 százalékos gazdasági visszaesést jósolnak hazánknak a bizottság szakemberei, de még jövőre is további 0,3 százalékos lejtmenetet valószínűsítenek.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.