BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nő a deficit: 3,9 százalék lesz a 2009-es hiány

A GDP 3,9 százaléka lesz az államháztartás hiánya az idén, miközben a recesszió mértékét 6,7 százalékra teszi a kormány - jelentette be Oszkó Péter pénzügyminiszter hétfő kora délután, Simor András MNB-elnök, valamint a magyarországi IMF-delegáció vezetőjének jelenlétében.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a kormányprogram megalkotásakor az új kabinet egy előzetes prognózisra építette a gazdasági makropályát.

A miniszter ezzel igazolta a Világgazdaság korábbi értesülését. A lap már a múlt héten kiderítette, hogy a kormány a mélyülő recesszió és az exportpiacok szűkülése miatt egy százalékkal megemelné a hiánycélt.

Az IMF-fel és az EU-val ma lezáruló tárgyalások során a felek arra jutottak: a magyar gazdaság az idén 6,7 százalékkal esik vissza, és a recesszió még jövőre is folytatódik, a csökkenés 2010-ben azonban csak 0,9 százalékot tesz ki. Növekedési pályára csak 2011-től áll a gazdaság.

Az infláció 4,5 százalék lesz az idén, az export 15, az import pedig 16-17 százalékkal esik vissza. Az államháztartás hiánya még jövőre is 3 százalék felett alakul, és 2011-re érheti el a 3 százalékos maastrichti küszöböt.

Az új adatokról a kormány a napokban szándéknyilatkozatot juttat el az IMF-nek, és új kiegészítő megállapodás születik az EU-val kötött hitelszerződéshez is.

Az utóbbi időben hozott intézkedések hatására az idén 400 milliárd forintos kiadási megtakarítás valósul meg, jövőre pedig immár 900 milliárdra rúg a takarékossági lépések hatása - közölte hétfőn Oszkó Péter. A pénzügyminiszter szerint ez utóbbi a GDP arányában mintegy 3,8 százaléknak felel meg. A magyar kormány jó ideje arra törekszik, hogy az egyensúly megőrzése és javítása mellett lehetővé tegye a minél előbbi gazdasági növekedést is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.