BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Peking tehetetlenül halmozza tovább a dollár-követeléseket

Az amerikai valutával szemben többször is megfogalmazott hivatalos aggályok ellenére a kínai vezetés számára továbbra sincs valódi alternatívája a dollárban jegyzett értékpapírok vásárlásának.

Márciusban Peking további 23 milliárd dollárral növelte az amerikai állampapírokba fektetett pénzének összegét, megerősítve az USA legnagyobb külföldi hitelezőjeként fenntartott hírnevét. Az ország közel kétezer milliárdnyi teljes tartalék-állományából – becslések szerint – mintegy 70 százalék fekszik az amerikai valutában vagy abban kifejezett értékpapírokban, a helyzetet elemzők úgy jellemzik, hogy Kína egyfajta „dollárcsapdában vergődik”.

Pekingben kormányszinten is több hangoztattak aggályokat a nyakló nélküli amerikai pénzteremtés és –kibocsátás miatt, ami megfékezhetetlen áremelkedési hullámot és dollár-elértéktelenedést válthat ki, elinflálva a külfölddel szemben amerikai tartozásokat. E pusztító folyamat elindulásához a kínai kormány nagyban hozzá tudna járulni, ha elhatározná, hogy megszabadul a hatalmas dollár-követeléseitől, ezért a diverzifikálásnak csak az enyhébb módozataival próbálkozik.

Vásárolt például aranyat, és világszerte igyekezett tőkerészesedést szerezni nyilvánosan jegyzett vállalatokban. Az állami vállalatokat arra bátorítja, hogy igyekezzenek átvenni külföldi versenytársakat, ezzel egyidejűleg enyhíti a magánvállalatok elé állított korlátozásokat, amelyek így könnyebben tudnak majd külföldön befektetni. Az amerikai jelzáloghitelezők – Freddie Mac és Fannie Mae – kötvényein elszenvedett veszteségek miatt Peking sokkal óvatosabb lett az amerikai értékpapírok vásárlásával: utóbb előnyben részesítik a rövid lejáratú követelések megszerzését, mert a hatalmas amerikai költségvetési hiány miatt a hozamok gyors emelkedésére számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.