BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlélheti a válságot a magyar mezőgazdaság

A magyar mezőgazdaság kilátásai a gazdasági válság ellenére is kedvezőek - jelentette ki Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára kedden Budapesten, egy szakmai beszélgetésen.

Az Európa Tanulmányok Alapítvány és az UniCredit Bank által szervezett fórumon a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetéről, kilátásairól cseréltek véleményt a szakemberek.

Az FVM szakpolitikusa rámutatott: a gazdasági válság ellenére növekszik a magyar mezőgazdasági export, aminek csak a kedvezőtlen időjárás szabhat gátat. A mezőgazdasági árukra, illetve az élelmiszerekre jelentős a kereslet a világban - mutatott rá. Máhr András az MTI kérdésére elmondta: Magyarországnak fel kell készülnie arra, hogy az élelmiszer és a víz belátható időn belül stratégiai cikké válik, mert csak így használhatja ki lehetőségeit.

Az FVM szakállamtitkára jelezte: az utóbbi években jelentősen megváltozott az agrárium helyzete, mivel politikailag jórészt semleges közegbe került.

A másik változást az ágazat helyzetében az európai uniós tagság hozta. A szakember szerint az adatok a mezőgazdaság folyamatos fejlődéséről tanúskodnak. Az ágazat 2005-ben a GDP 3,7 százalékát adta, 2008-ban pedig ez az arány már 4 százalékos volt. Az agrárium 2005-ben az exportból 6,6 százalékkal, 2008-ban pedig 7,9 százalékkal részesedett. A beruházási arány 2005-ben 4,5 százalékos volt, 2008-ban pedig elérte az 5 százalékot. A foglalkoztatottak aránya három évvel ezelőtt 5 százalék volt az összes foglalkoztatotton belül, 2008-ban pedig 4,6 százalékot tett ki. Az ágazat pozitív exportegyenlege 2005-ben 228 milliárd forintra rúgott, három évvel később pedig 482 milliárd forintot tett ki. Máhr András kitért arra is, hogy a búza ára 1998-ban 6.000 forint volt tonnánként, az uniós csatlakozás évében 101 euró, azaz 24-25 ezer forint körül mozgott, a múlt évben pedig már elérte a 60 ezer forintot tonnánként.

Az ágazat eredményessége is lényeges mértékben javult: a 2003. évi mintegy 30 milliárd forintos veszteséget sikerült a múlt évben több mint 70 milliárd forintos nyereséggé változtatni. Kérdésekre válaszolva az államtitkár közölte: szerinte a jogi személyek földvásárlását lehetővé kellene tenni.

Emellett hangoztatta azt is, hogy az új típusú támogatási rendszert, az SPS-t mielőbb be kellene vezetni annak érdekében, hogy Magyarország középtávon ne essen el támogatási pénzektől. Beszélt arról is, hogy Magyarországon az ágazat fejlesztése jelentős mértékben felgyorsult, és a jelenlegi modernizációs folyamat során 500-600 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg. Jelezte ugyanakkor azt, hogy a nemzeti támogatás mértéke a korábbi 20-25 százalékról 13-15 százalékra esett vissza, elsősorban negatív gazdasági tendenciák miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.