BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új afrikai „gyarmatosítás”

Hazájuk élelmiszer-biztonságának növelése érdekében hatalmas földbirtokokat szereznek meg az afrikai országokban külföldi befektetők.

Az ENSZ és egy londoni kutatóintézet közös elemzése rámutat: a vásárlók szinte jelképes áron, kétes értékű munkahely-teremtési és -fejlesztési ígéretekért cserébe szerzik meg a földeket, hogy azután az amúgy is ellátási gondokkal küszködő fekete-afrikai országokban megtermelt javak túlnyomó részét hazájukba exportálják.

A vizsgált afrikai államokban, így Etiópiában, Ghánában, Maliban, Madagaszkáron és Szudánban összesen 2,5 millió hektár termőföldet szereztek a külföldi beruházók az elmúlt öt évben, ez nagyjából Nagy-Britannia megművelhető területének felét teszi ki. Egyes becslések szerint globálisan már a 15 millió hektárt is meghaladták az ilyen jellegű afrikai, ázsiai és latin-amerikai földszerzések.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.