BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kemény és fájdalmas lefaragásokat sürget a büdzsében a cseh kormányfő

Csehországnak kemény és fájdalmas lefaragásokat kell végrehajtania a költségvetésben, ha hamar talpra akar állni a gazdasági válságból - figyelmeztetett a szakértői kormány miniszterelnöke, Jan Fischer.

A statisztikai hivatal korábbi vezetője fenntarthatatlannak nevezte az ország államháztartását a fix kiadások magas szintje miatt. Ezek visszafogása Fischer szerint nem csak a fellendülés gyorsítása miatt lenne fontos, de a kiigazítás elmulasztása az euró átvételét is késleltetheti.

A kormány nemrég mutatta be a három évre szóló költségvetési kilátásokat, amelyben az adósságtörlesztés és a szociális kiadások kivételével minden területen lefaragásokat javasolt.

A miniszterelnök a Financial Times-nak adott interjújában most azonban azt hangsúlyozta, hogy a kormányzati bevételek csökkenésének ellensúlyozását leginkább éppen a büdzsé 80 százalékára rúgó kötelező kiadások akadályozzák, amelyeknek pedig legnagyobb részét a nagylelkű szociális járandóságok teszik ki.

Üzenetét Fischer azoknak a politikusoknak címezte, akik az októberi, előrehozott választások után irányítják majd az országot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.