BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rosszabb a vártnál az államháztartás egyenlege

Az államháztartás május havi többlete alig több mint a fele az előzetesen becsültnek - derült ki a Pénzügyminisztérium legfrisebb adataiból.

A vártnál némileg kisebb többlettel zárt a központi kormányzat májusban - közölte a PM. Az év ötödik hónapjában az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – 35,4 milliárd forint többletet ért el. A Pénzügyminisztérium prognózisa 60,8 milliárd forintos szufficittel számolt.

A többlet a központi költségvetésben és a tb alapokban keletkezett, az elkülönített állami pénzalapok mérlege hiányt mutatott. A központi költségvetés havi többlete 37,2 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 4,7 milliárd forint volt.

Az elkülönített állami pénzalapok hiánya 6,5 milliárd forintot ért el. Az államháztartásban – helyi önkormányzatok nélkül, pénzforgalomban – öt hónap alatt 568,7 milliárd forint hiány alakult ki. A deficit a GDP 2,2 százaléka. A tárca prognózisa május végéig 543,3 milliárd forintos hiánnyal számolt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.