BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szinte semmit nem teszünk a korrupció ellen - Lesújtó jelentés a TI-től

A világ gazdaságát meghatározó országok sikertelenek a korrupció visszaszorításában – ez derült ki a Transparency International (TI) ma megjelent kutatásából, mely a korrupció-elleni küzdelem céljával aláírt OECD-egyezmény megvalósulását vizsgálta 36 országban.

Magyarország szinte semmit nem tesz a korrupcióellenes program céljainak eléréséért. A kedden megjelent jelentés szerint a vizsgált 36 ország közül mindössze négy mutatkozott aktívnak kenőpénzek visszaszorításában és a korrupció szankcionálásában; 11 ország „közepes” értékelést kapott, míg 21 állam – köztük Magyarország – alig vagy egyáltalán nem tesz semmit a korrupció mérséklését célzó OECD-egyezmény megvalósításáért.

Valós politikai elkötelezettség kell a korrupció visszaszorításához Magyarországon” – mondta Alexa Noémi, a kutatást végző Transparency International magyarországi szervezetének vezetője, aki szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos lenne, hogy a mainál erősebb jogszabályok biztosítsák a tiszta piaci versenyt.

A kutatásból kiderül, hogy számos akadálya lehet a korrupció elleni hatékony fellépésnek: a vizsgált országokban jellemzően a jogszabályok hiánya, a nyomozások politikai befolyásolása, vagy forráshiány hátráltatja a korrupció-elleni harcot.

A tanulmány az okok között sorolja azt is, amikor nemzetbiztonsági vagy nemzetgazdasági érdekre hivatkozva indokolják korrupciós ügyek ejtését. „Magyarországon jellemzően a megfelelő jogszabályok és erős nyomozati eszközök hiánya rontja a korrupció-ellenes harc esélyeit” – emelte ki Alexa Noémi a riport Magyarországra vonatkozó megállapításait.

„Amíg nincs megfelelő pártfinanszírozási törvény, a közbeszerzések átláthatatlanok maradnak és a közérdekű bejelentőket nem védi meg az állam, nem várhatók jobb eredmények” – tette hozzá a szervezet vezetője.

24 korrupcióval kapcsolatos vizsgálat indult idén

A jelentés minden országgal külön is foglalkozik. E szerint Magyarországon 24 korrupcióval kapcsolatos vizsgálat indult 2009-ben.

A riport név szerint megemlíti a legnagyobb visszhangot kiváltó ügyeket, amiben magyar cég külföldi visszaélése, vagy nemzetközi vállalat hazai gyakorlata vált ismertté. A megemlített cégek között szerepel a Magyar Telekom, a Siemens, a Gripen (BAE Systems), a Strabag, és a Rail Cargo Austria.

A riport név szerint megemlíti a legnagyobb visszhangot kiváltó ügyeket, amiben magyar cég külföldi visszaélése, vagy nemzetközi vállalat hazai gyakorlata vált ismertté. A megemlített cégek között szerepel a Magyar Telekom, a Siemens, a Gripen (BAE Systems), a Strabag, és a Rail Cargo Austria. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.