BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válság: Egyre kedvezőtlenebb munkanélküliségi adatok

Az európai országok egyre kedvezőtlenebb munkanélküliségi adatai festették feketére pénteken a gazdasági híreket. A világgazdasági válságból való kilábalás feltételezett lassulása ellenére az amerikai és a magyar piacokon is pozitív hangulat uralkodott.

A francia statisztikai hivatal szerint az ország gazdasága túllendült a válság mélypontján, ugyanakkor legalább 590 ezer állás megszűnésével számolnak és azt valószínűsítik, hogy az idei év végére 10,1 százalékig emelkedik a munkanélküliek aránya.

A szervezet fontosnak tartja megjegyezni, hogy a foglalkoztatottak számának csökkenésével párhuzamosan, az elmúlt két évben a lélektani határnak számító 2 millió alá süllyedt a franciaországi munkát keresők száma. A három év óta mért legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség Olaszországban is. Az olasz statisztikai hivatal adatai szerint a második negyedévben 7,3 százalékra nőtt a munkanélküliség az előző három hónapban mért 7 százalékról.

Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban tovább romlik a mediterrán ország foglalkoztatási helyzete, és a munkanélküliség az év végére 9 százalékra emelkedik. Szlovákiában májusban még ennél is nagyobb arányra, 11,39 százalékra emelkedett a munkanélküliség, amit legutoljára a nagy külföldi autógyárak beindítása előtt lehetett megfigyelni. A korábbi években Szlovákia, Lengyelországgal versenyben, listavezető volt az Európai Unió munkanélküliségi rangsorában, amelyet legújabban a 13-15 százalékos állástalansággal küzdő balti államok vezetnek. Meglepő adatnak számít ugyanakkor, hogy az elemzői várakozásokat is megcáfolva csökkent az oroszországi munkanélküliség. Oroszországban mintegy 200 ezren találtak állást az előző hónapban, a munkanélküliség így 9,9 százalékra csökkent az áprilisban elért kilenc évi csúcsot jelentő, 10,2 százalékról. A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezménybe foglalt költségvetési hiány újratárgyalására kényszerítheti a bukaresti kormányt, hogy a román pénzügyminisztérium legújabb számításai 2009-ben nem tartanak kizártnak akár 6,5 százalékos visszaesést sem. A IMF ettől függetlenül júliusban valószínűleg felfelé módosítja a világgazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzését.

A szervezet a korábban közölteknél mérsékeltebb visszaesésre számít, miután áprilisban közzétett prognózisában még azt jósolta, hogy jövőre 1,9 százalékkal gyarapodik majd a globális gazdaság. Magyarországon a reálkeresetek 2,2 százalékkal csökkentek január-áprilisban, miközben a fogyasztóiár-index 3,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az átlagkeresetek 2009 első négy hónapjában 1,1 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 0,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 202,31 pontos, 1,32 százalékos csökkenéssel, 15.167,65 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 19,6 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Az index a nap nagy részében a pozitív tartományban tartózkodott, bár erősen ingadozott, majd a zárószakaszban látványos esés következett be. Piacmozgató hírek hiányában, alapvetően pozitív piaci hangulat közepette folyamatosan erősödtek a térségbeli devizák, közöttük a forint is. Az eurót 278,40 forinton jegyezték péntek délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 281,28 forinttal. A dollárt délután négy órakor 199,79 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, szemben a csütörtök délutáni 201,09 forinttal. A svájci frank jegyzése péntek délután 184,17 forint volt a csütörtöki 185,99 forint után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.