BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

4,5 százalékos drágulás várható itthon jövőre

A monetáris tanács 9,0 százalékra csökkenti hétfőn a jelenlegi 9,5 százalékos jegybanki alapkamatot – legalábbis ez derül ki a Reuters tegnap közzétett elemzői felméréséből.

A megkérdezett huszonhárom elemző közül húsz szerint még ebben a hónapban lesz egy ötven bázispontos vágás. A többi válaszadó is ilyen mértékű kamatcsökkentést vár, ám van, aki szeptemberben, van, aki decemberben (igaz, ő meg nem jelölt mértéket), s van, aki csak jövő márciusban.

Az elemzői konszenzus szerint az év végéig tovább mérséklődik az alapkamat, 8,5 százalékosra, 2010 végére pedig 7,0-re.
Az inflációt a Reuters elemzői konszenzusa az idén átlagosan 5 százalékosra várja a júliusi felmérésben – ez kicsivel nagyobb, mint az egy hónappal ezelőtt prognosztizált 4,9.

Érdekes, hogy jövőre sem számítanak sokkal jobb adatra: 4,5 százalékosra várják a fogyasztói árak éves átlagos drágulását. Az idén a decemberi tizenkét havi inflációt egyébként 7,75 százalékosra teszik, ez 0,45 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A jövő év decemberére 2,95-os 12 havi inflációt prognosztizálnak.

Ami a gazdasági növekedést illeti: az elemzői konszenzus szerint ez év második negyedében még 7,1 százalékkal csökken a GDP, az év egészében pedig a visszaesés 6,3 százalék lehet. Ez ugyanakkor még mindig kedvezőbb, mint a kormányzat prognózisa (6,7). Miként más bel- és külföldi előrejelzések, a Reuters elemzői konszenzusa is további, bár az ideinél jóval kisebb gazdasági zsugorodást lát jövőre. Szerintük a GDP 0,5 százalékkal mérséklődik 2010-ben.

A GDP-arányos államháztartási hiány a Reuters-poll szerint 3,9 százalék lesz az idén és 3,8 jövőre. Ez megegyezik a kormány előrerjelzésével, illetve azzal a célszámmal, amelyet az IMF-fel a készenléti hitelmegállapodás kapcsán vállalt feltételek közelmúltbeli módosítása után vállalt Budapest. Az elemzői konszenzus egyébként az euró bevezetésének dátumát 2014-re teszi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.