BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztően magasak Kína devizatartalékai

A világon a legmagasabbnak számítanak Kína külföldi devizatartalékai, az összeg meghaladta a 2 billió dollárt - közölte a Kínai Központi Bank.

A konkrét összeg 2,13 billió dollár volt, 17,8 százalékkal nagyobb, mint a múlt év júniusában – jelenti a BBC. Kína valutakészleteinek értéke ezért kétszer akkora, mint Japáné.

A tartalékok összegének növekedése a Kínába beáramló külföldi tőkebefektetéseknek köszönhető. Kína vezető részvényindexe, a Shanghai Composite Index az év eddig eltelt részében 74 százalékkal növekedett.

A kínai devizatartalékok zöme dollárban van, főként az amerikai államadósságot fedezi. A kínai jegybank jelentős mennyiségű dollárt vásárol azért, hogy megakadályozza az alapkamat emelkedését. Az ország vezetői nemrégiben aggodalmukat fejezték ki a dollár stabilitása miatt és felvetették egy új nemzetközi tartalékvaluta kijelölésének igényét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.