BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó pályán a büdzsé - Nagyjából

A májusinál kedvezőbb volt a júniusi költségvetési adat, de nagy a szerepe a tételek hónapok közötti áttolódásának.

Elsősorban a kiszámíthatatlan adóbefizetések miatt tért át a negyedéves gyakoriságú költségvetési előrejelzés készítésére a Pénzügyminisztérium. A tárca továbbra is azt hangsúlyozza: tartja magát a kitűzött célhoz, szakértÕk szerint kisebb korrekciókra még szükség lehet.

Az utóbbi időszakban kedvezőbb irányban változtak a makrogazdasági előrejelzések, és néhány tényadat is javulást mutatott – fejtette ki Katona Tamás államtitkár. Ugyanakkor viszonylag gyors fellendülésre sem számítanak az elemzők, a reálgazdasági pálya a mélypontját valószínűleg a harmadik negyedévben éri el.

Mint ismeretes, a büdzsét az első fél év során több alkalommal kellett kisebb-nagyobb mértékben átszabni az előzetesen vártnál kedvezőtlenebb GDP-alakulás miatt. A korábbi gyakorlat szerint valószínűleg a hiány emelkedésével vészelte volna át a kormány a helyzetet, csakhogy ezt megakadályozta a nemzetközi pénzügyi források beszűkülése.

Az első félévi járulékfizetés kedvezőtlen a tavalyi bevételekhez képest, de a csökkenő foglalkoztatotti létszám miatt erre számított is a PM. A harmadik negyedévben azonban így is magasabb lesz a deficit, ez az első kilenc hónapban a kormány tervei szerint eléri a GDP 4,1 százalékát, 1067,7 milliárd forintot.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.