BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés a biztató jel az iparnak

Kereslet hiányában az ipari termelők sem tudnak visszakapaszkodni a válság okozta zuhanásból. Bár kevesebb a gyárbezárás, mint a tél során, igazi felívelésre még akár egy évet is várni kell.

Továbbra is az évekkel ezelőtti szint körül ingadozik a legnagyobb súlyú ágazat teljesítménye. Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 májusában 22,1 százalékkal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző havi visszaesés 27,1 százalékos volt, így némi javulás azért érzékelhető. Trendfordulóról azonban még korai beszélni, mert a decemberi nagy zuhanás óta nagyjából akörül a szint körül ingadozik a kibocsátás.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés volumene az év első öt hónapjában 23,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 2,6 százalékkal emelkedett. Az év első öt hónapjában háromszor is pozitív volt ez a rövid bázisú mutató, mégsem volt elég a növekvő trend beállításához.

Bár a friss rendelésállományi adatok még nem jelentek meg, néhány konjunktúra-felmérés már a zuhanás megállását jelzi előre. Idén azonban csak arra van esély, hogy stabilizálódjon a szektor ekörül az alacsony szintű termelés körül, mivel az év végéig nincs esély a külső felvevőpiacok konszolidálódására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.