BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína továbbszáguld

Ez év április-június között a növekedés 7,9 százalékos volt éves rátán, az idei első negyedévben regisztrált 6,1 százalékkal szemben.

A pekingi illetékesek most azzal számolnak, hogy Kína 2009-ben 8 százalékos gazdasági növekedést fog elérni, az Egyesült Államok gazdaságára vonatkozóan prognosztizált 1-1,5 százalékkal szemben – jelenti a BBC.

Ám a kínai kormány figyelmeztetett: ezek az adatok nem homályosíthatják el a továbbra is fennálló problémákat. A kínai gazdaság élénkülésének bázisa továbbra is gyenge, a növekedés lendülete nem stabil - közölte a Kínai Nemzeti Bank sajtóközleményében.

A városokban az egy főre eső GDP 11,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adathoz képest, vidéken az szám 8,1 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor az export 21,4 százalékkal volt alacsonyabb júniusban, mint egy évvel korábban. A fogyasztói ár index pedig immár ötödik hónapja zuhan, júniusban az előző év hasonló időszakához képest a csökkenés 1,7 százalékos volt.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a világon a legmagasabbnak számítanak Kína külföldi devizatartalékai, az összeg meghaladta a 2 billió dollárt. A tartalékok összegének növekedése a Kínába beáramló külföldi tőkebefektetéseknek köszönhető. Kína vezető részvényindexe, a Shanghai Composite Index az év eddig eltelt részében 74 százalékkal növekedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.