BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

PM: tartjuk a hiánycélt - bár voltak kisebb eltérések

Kisebb eltérések voltak a prognózishoz képest, de alapvetően az előirányzottnak megfelelően alakulnak az államháztartási bevételek és kiadások.

A környezetet is kell vizsgálni, változnak az előrejelzések is – fejtette ki Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Most a fő irány, hogy nem olyan kedvezőtlen a helyzet, de viszonylag gyors fellendülésre sem számítanak az elemzők.

A német gazdaság prognózisai is kedvezőbbek, a májusi ipari adat is azt jelzi, hogy most először pozitív volt a havi index. A 2. 3. negyedévre tehető a mélypont. A májusinál kedvezőbb volt a júniusi adat a költségvetésben, de nagy a szerepe a tételek áttolódásának, tartják a prognózist, az előirányzatokat tartják.

Az első félévi járulékfizetés kedvezőtlen tavalyhoz képest, de a prognózisnak megfelel. A harmadik negyedévi hiányszám, és az éves is megfelel a korábbi terveknek.

A harmadik negyedévben magasabb lesz a deficit, így az első kilenc hónapban a kormány tervei szerint eléri a GDP 4,1 százalékát, 1067,7 milliárd forintot. Ezt követően azonban többlettel számolnak az utolsó negyedévre, a hiány így 991,8 milliárd forintra mérséklődik éves szinten, ami GDP-arányosan 3,8 százaléknak felel meg. Az új kormány megalakulása után nyilvánosságra hozott IMF-megállapodásnak ez az érték várhatóan megfelel (itt pénzforgalmi, ott eredményszemléletű számokról van szó, néhány tized százalékpont lehet a kettő közti különbség).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.