BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar EU-elnökség kihívásai

A közösség íratlan szabályai szerint hazánk a 2011. első félévi EU-elnökség ellátásával bizonyítja tényleges érettségét az uniós tagságra.

Erőpróba. Az unió tanácsának hat hónapig tartó vezetése diplomáciai szempontból komoly szervezést kíván meg, ugyanakkor az elnöklés óriási lehetőséget jelent az EU működésének mélyebb megismerésére. Mindez azonban nem lesz olcsó mulatság.

A Külügyminisztérium szerint a következő két évben összesen 20 milliárd forintot kell majd az elnökséggel járó szervezési feladatokra költeni. Az összköltség így várhatóan 100 millió euró alatt marad, szemben a cseh elnökség alatt Prága által kiadott 130 millió euróval.

A magyar elnökség feltűnő Budapest-központúsága egyébként éppen a költséghatékonyság célját hivatott szolgálni, bár a vidéki nagyvárosok hiányos infrastruktúrája is nagy szerepet játszik a főváros „kivételezettségében”. A kiadások kordában tartása mellett az is komoly kihívás lesz hazánk számára, hogy az általa felvetett „magyar” színezetű témáknak az egész közösség szempontjából legyen valamilyen relevanciája. A közösségi szintű édesvíz-politika például alkalmas lehet ilyen szempontból, szemben például a nemzeti kisebbségek kérdésével.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.