BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A minisztériumot nem érdekli a települések véleménye?

Nem egyeztet a szaktárca a vasút átalakításáról a vasutas települések képviselőivel

A Vasutas Települések Szövetségének (VTSZ) elnöksége megdöbbenve értesült a médiából arról, hogy a MÁV területén tervezett átalakításokat a szaktárca külföldi szakértők bevonásával próbálja megkezdeni.

Csanádi István elmondta: nem értenek egyet azzal, hogy a helyközi közösségi közlekedés átalakításról szóló, augusztus 7-én kelt kormányhatározat végrehajtásába nem vonják be az érintett települések polgármestereit, a térségben működő civil szervezetek képviselőit és a vidékfejlesztési szakembereket, valamint az érintett társminisztériumokat, így az önkormányzati és a földművelésügyi tárcákat sem.

Információi szerint a közlekedési tárca csak a regionális közlekedésszervezési irodákkal konzultál, s emellett kívánja bevonni a tervezésbe a külföldi szakértőket.

A VTSZ elnöksége ráadásul nem érti azt sem, hogy miért kell a kormányhatározat értelmében ilyen gyorsan, augusztus 24-ig a szaktárcának a terveket elkészítenie, hiszen így "íróasztal mellett" születnek meg olyan döntések, amelyek eldöntik a vidék sorsát.

Csanádi István felhívta a figyelmet arra, hogy a térségi vasutakkal kapcsolatban már több kísérlet is lezajlott az országban, így például Mezőhegyesen, Vésztőn és Nógrád megyében is.

Szerinte a vizsgálatok során olyan kedvező tapasztalatokat is gyűjtöttek, amelyeket fel lehetne használni az átalakítás során, ám ezeket is figyelmen kívül hagyták. Hozzátette: hasonló a helyzet a Balaton környékének komplex közlekedésszervezési tervével is, amely már két éve elkészült.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.