BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti javulás a kiskereskedelemben

A júniusi kiskereskedelmi eladásokon az áfaemelés előtti bevásárlások löktek valamelyest

A korábbiaknál kisebb mértékben, csupán 2,2 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom júniusban a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint, a második fél év azonban újabb mélyrepülést hozhat.

A nyár eleji javulást szakemberek az áfaemelés hatásának tulajdonítják, ezt alátámasztani látszik, hogy elsősorban a tartós fogyasztási cikkek kereskedelme alakult kedvezően. Különösen súlyos a helyzet az új autók piacán, ahol 70 százalékra emelkedett a zsugorodás üteme – mutattak rá lapunk kérdésére elemzők.

2007 eleje óta folyamatosan kisebb-nagyobb csökkenést mutatnak az eladások, mostanra már a 2005-ös szinten jár a forgalom volumene. A májusi 4,2 százalékos mínusz volt eddig a negatív csúcsa a mutatónak, de az év további részében ez még könnyen megdőlhet, minden előrejelzés további zsugorodással kalkulál.

A belföldi kereslet ugyanis még mindig egyértelműen romló tendenciát mutat, miközben a külső már stabilizálódni látszik. Halvány reménysugár, hogy a reálkeresetek az szja-sávhatár emelése miatt némileg kedvezőbb képet mutathatnak. A lakossági hangulat azonban olyan kedvezőtlen, hogy még így sem várható, hogy költekezésbe kezdenek az emberek. A szezonálisan kiigazított adatok szerint volt csak enyhe, félszázalékos bővülés májushoz képest, a rövid bázisú adat utoljára januárban volt ennél magasabb.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.