BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit döntés a pénzcsapokról

A brit jegybank monetáris tanácsa holnap dönt arról, hogy állami és vállalati kötvények vásárlásával folytatja-e a recesszió enyhítésére hivatott, pótlólalgos pénzteremtést.

A "monetáris enyhítésre" Alistair Darling pénzügyminiszter által márciusban engedélyezett 150 milliárd fontból a jegybank eddig 125 milliárdot pumpált a gazdaságba.

A politika azonban eddig nem sok eredményt hozott, az elemzők pedig megosztottak abban a kérdésben, hogy van-e értelme folytatni a bankóprést. A pénznyomás eddigi eredménytelenségét a jegybank saját adatai támasztják alá: a pénzügyi szférán kívüli banki kölcsönök összege az év második negyedében rekord mértékben, 14,7 milliárd fonttal esett vissza a megelőző három hónaphoz képest.

A feldolgozóipari cégeknél lévő hitelállomány éves alapon közel 10 százalékkal, 4,5 milliárd fonttal csökkent, a szolgáltatási szférában elkönyvelt, 9 milliárdos visszaesés pedig 5 százalékot jelent.

Darling éppen a múlt héten találkozott a banki vezetőkkel azért, hogy a hitelezés élénkítésére bírja rá őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.