BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhúzódó bajok az iparban

Az ipar lehet az első ágazat, amely a válság után magára találhat. A legfrissebb adatok azonban még nem igazi növekedésről, inkább stabilizációról tanúskodnak.

A régió többi gazdaságához hasonlóan nálunk is javult az ipar helyzete az első fél év végére. A termelés azonban még mindig nagyon alacsony szinten mozog, de van rá esély, hogy a készletek kisöprése után mostantól a termelés felfuttatásával próbálkoznak a tarmelők. Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 júniusában 18,6 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az adat enyhén jobb lett az előző havi 22,1 százalékos zsugorodásnál. Az idei legnagyobb visszaesés februárban volt, a mostaninál kisebb pedig csak márciusban, amikor 15, 4 százalékkal mérséklődött az index.

Nagy az esélye, hogy az ágazat csúcsot állít be az éves visszaesés tekintetében is. A termelés volumene az év első hat hónapjában 22,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ilyen hirtelen visszaesés pedig még valószínűleg a rendszerváltáskor sem volt (a KSH adatai 1993-ig visszamenőleg érhetőek el).

A rövid bázisú adat második hónapja mutat javulást, azonban az áprilisi zuhanás olyan nagy volt, hogy a második negyedév még ezzel együtt is mínuszban van. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 1,9 százalékkal emelkedett. Az ipar gyenge második negyedéve pedig a jövő héten kijövő GDP-adatra nézve sem túl kedvező előjel, abban is további zsugorodás mutatkozhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.