BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tovább duzzadt az óriástöbblet

Újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi aktívum az első fél év végén.

Az egyensúlyi szempontból kedvező tényező ugyanakkor a belső piac drámai mértékű szűküléséről tanúskodik. Júniusban a kivitel 21,3, a behozatal 29,4 százalékkal zsugorodott euróban mérve – tudatta előzetes számításai alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Az export kezd magára találni a téli mélypont után, az import viszont továbbra is negatív csúcsa közelében található. Az előző havitól minimálisan elmaradó, 8,1 százalékosra nyílt olló az import és az export között évek óta nem látott különbséget jelez a két kereskedelmi irány között.

A külkereskedelmi mérleg hónapról hónapra csúcsot állít be, júniusra áttörte a kétmilliárd eurós lélektani határt is (az első fél év összesített mérlege 2,07 milliárd euró volt). Ehhez a hatodik hónap önmagában 549 millió eurós aktívummal járult hozzá, ez a tavaly ilyenkorinál bő 500 millió euróval több. Mindez egyrészt közvetlenül növeli a magyar GDP-t (igaz, az import zuhanása részben a fogyasztás és a beruházás csökkenéséből adódik, ami ellentétesen hat), másrészt a külső egyensúlyra nézve is pozitív fejlemény. Utóbbival kapcsolatban Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője megjegyezte, hogy az a forint árfolyamát is erősíti. A szakértő az idén elképzelhetőnek tartja hárommilliárd eurós éves többlet kialakulását is.

Az ipari termeléssel is összhangban van a pozitív meglepetés, hiszen ekkora havi többletet nem vártak a szakértők. Az import viszont annak ellenére nem futott fel, hogy július 1-jétől már magasabb áfakulcs terheli a legtöbb terméket, és ilyenkor ezekből rendszerint „bespájzolnak” az érintettek. Az adólépés miatt emelkedő belföldi árak ugyanakkor továbbra is leszoríthatják a fogyasztást, s ezzel együtt az importot is. A külső piaci kilátások egyelőre jól alakulnak, az ipari rendelések már felfutó trendet mutatnak. Ennek megfelelően valóban könnyen elképzelhető a többlet további jelentős halmozódása a válság pozitív mellékhatásaként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.