BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nagyon súlyos recesszió" miatt engedett a hiánycélból az IMF Romániának

A Nemzetközi Valutaalap a „nagyon súlyos” recesszióra tekintettel beleegyezett abba, hogy a román kormány ezt az évet a GDP 7,3 százalékára rúgó költségvetési hiánnyal zárja.

Az IMF vezetésével összeállított, 20 milliárd eurós segélycsomag májusi véglegesítésekor Bukarest még 4,6 százalékos deficitet ígért.

A gazdasági válság azonban az akkor vártnál jóval nagyobb erővel sújtotta Romániát: az év első negyedében a gazdaság 6,2 százalékkal zsugorodott, és 2009 egészére az IMF – szemben a 4 százalékos áprilisi jóslattal – most 8,5 százalékos visszaesést becsül. A második negyedéves GDP-adatokat a kormány csütörtökön teszi közzé.

Bukarest azonban még a most kapott engedménnyel együtt sem kerüli el a további megszorításokat. A kormány már befagyasztotta a közszféra béreit, megemelt egyes adókat, és bizonyos szolgáltatásokra új adónemet is bevezetett.

Újabb, a GDP 0,8 százalékára rúgó intézkedések nélkül azonban az IMF szerint 8 százalék fölé emelkedne az idei hiány.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.