BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyilvánosak lesznek a cégvezetői eltiltások

Szeptembertől ingyenesen megismerhetők lesznek a cégvezetők, illetve a vezető tisztségviselők eltiltására vonatkozó adatok az IRM www.e-cegjegyzek.hu honlapján. Így – a név megjelölésével – bárki tájékozódhat arról, hogy a keresett személy melyik gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő, illetve szerepel-e az eltiltottak listáján.

A megújult, szeptember elsejétől hatályos csődtörvény – és az annak nyomán módosult cégtörvény, valamint társasági törvény – újabb garanciával erősíti a nyilvánosság alapelvét, amely elősegítheti a gazdasági forgalom tisztulási folyamatait. A piac tisztességes résztvevőinek ugyanis aligha vonzó olyan céggel szerződni, amelynek vezetőjét valamely visszaélés miatt eltiltottak tisztségétől. Gyakori, hogy a gazdasági társaságot vezető tisztségviselője vagy mondjuk többségi tulajdonosa rosszhiszemű magatartással csődbe viszi, majd új céget alapít, mivel az nem tilos. A tapasztalatok szerint az adósságtömegtől való menekülés, illetve a vagyonátmentés egyik előszeretettel alkalmazott, trükkös módja az új vállalat alapítása. A cégbírák pedig tehetetlenek, amikor sokadszor találkoznak ugyanazokkal az alapítókkal, tisztségviselőkkel. Az eltiltás mostantól a cégjegyzék része, a bírák által ellenőrizhető, a piaci szereplők számára megismerhető adat lesz.

A társasági törvény értelmében nem lehet például gazdasági társaság vezető tisztségviselője az, akit bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, illetve foglalkozásától eltiltottak. A módosult csődtörvény nyomán eltiltással bűnhődik az, aki a bíróság jogerős határozata szerint csalárd módon tette tönkre a céget – fedezetet vont el, nem a hitelezők érdekei szerint működtette a társaságot, visszaélt korlátolt felelősségével –, és nem fizette ki a tartozásokat.
Az üzleti élet jogos igénye volt a változás – mondta lapunknak Vadász György, a Magyar Iparszövetség társelnöke. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség a csődtörvény tervezett módosításai kapcsán az első helyen szorgalmazta a csalárd cégvezetők eltiltását, bejegyzésüket a cégjegyzékbe és a nyilvánosság megteremtését. Mindez segíti a cégbíróság munkáját, hatékony eszköze lehet a visszaélések megakadályozásának, és nagymértékben érvényesítheti a tisztességes piaci működéssel kapcsolatos elvárásokat – mondta Vadász György.


Az eltiltás alapja

- jogerős szabadságvesztés büntetés

- jogerős bírói ítélet

- foglalkozástól eltiltás

- csalárd magatartás

- jogerős bírói ítélet

- foglalkozástól eltiltás

- csalárd magatartás -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.