BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi a helyzet a munkanélküliséggel most?

Május óta csak minimális mértékű elmozdulás volt a nyilvántartott álláskeresők számában, illetve az álláskeresők aktív népességhez viszonyított arányában Magyarországon – állapítja meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének tanulmánya.

A GVI-ben a nyár elején indult az a kutatási program, amely a gazdasági válság területi szempontú elemzését tűzte ki célul.

Ennek keretében részletesen elemzik a munkanélküliség és az elbocsátások területi különbségeinek időbeli változását. Először – az évek óta megfigyelhető, szabályszerű nyár eleji javulásnak megfelelően – csökkentek, majd a tanév végén, a pályakezdők belépése révén újra enyhén emelkedtek az értékek.

A kutatók szerint ez azt mutatja, hogy a nyáron már nem folytatódtak a válság korábbi szakaszára jellemző negatív munkaerő-piaci folyamatok. A stabilitás a munkanélküliség területi képében is megmutatkozik.

Az Északnyugat-Dunántúl gazdaságilag fejlettebb térségeiben – az álláskeresők számának drasztikus emelkedése ellenére – még mindig alacsonyabb az álláskeresők aránya az aktív korú népességhez képest, mint az ország eleve hátrányosabb helyzetű felében.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.