BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: vannak kockázatok a költségvetésben

A magyar kormány elkötelezett az államháztartási hiánycélok mellett, de vannak kockázatok a költségvetésben, például ami a társasági adóbevételeket illeti, mert az azokból befolyó összeg csak decemberben derül ki - mondta Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője csütörtökön, Budapesten, a Nemzetközi Bankárképző konferenciájának sajtótájékoztatóján.

Mint közölte, a jövő héten kezdődik az IMF-fel a hitel-felülvizsgálat újabb fordulója.

Szapáry György, a jegybank korábbi alelnöke újságírói kérdésre aláhúzta: személyes véleménye az, hogy erősítené a bizalmat, ha jövőre a választások után, amikor feláll az új kormány, új hitelszerződés készülne a Nemzetközi Valutaalap és Magyarország között.

Iryna Ivaschenko elmondta: az ország számára fontos az, hogy megvalósuljanak a szükséges strukturális reformok is.

Az IMF képviseletvezető aláhúzta: a magyar kormány elkötelezett abban a tekintetben, hogy idén az államháztartási deficit 3,9 százalék lesz a GDP-hez mérten. A jövő héten kezdődő hitel-felülvizsgálat során áttekintik a magyarországi aktuális gazdasági folyamatokat.

Szapáry György -, aki a Fidesz kapcsolattartója a nemzetközi pénzintézeteknél - kitért arra, hogy ez az esetleges új hitelszerződés, amit a jövő évi választások után majd az új kormány köthetne az IMF-fel, egyfajta "elővigyázatossági" hitelszerződés lehetne. Az abban esetleg meghatározott összeget nem biztos, hogy felvenné Magyarország, az egyfajta biztonsági tartalékot jelentene - magyarázta a jegybank volt alelnöke.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.