BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A "Ratkó unokák" jelentik a nyugdíjrendszer legnagyobb kihívását

Az államnak a jövőben jelentősen ösztönöznie kell a megtakarításokat, és ezt nem csak az adókedvezmények, hanem speciális programok révén kell megvalósítania

Magyarország évek óta olyan jóléti rendszert működtetett, amelyben az ország fejlettségi szintjéhez képest magasak voltak az állami kiadások. Az állami költekezés szintje - a mostani elképzelések szerint - 2012-re jelentően lecsökken, részben a válság következményeként - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerdán Budapesten, a Figyelő és a Heti Válasz hetilapoknak a nyugdíjrendszer jövőjéről tartott konferenciáján.

A gondoskodó állam gyakorlatilag a végnapjait éli Magyarországon, a lakosságnak a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyeznie az öngondoskodás, az ezzel kapcsolatos megtakarítások különböző formáira - emelte ki a jegybanki alelnök. Király Júlia szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében növelni kell az országban a foglalkoztatás szintjét.

A lakosság vagyoni helyzetét tekintve jelentős problémának nevezte az eladósodottságot, azt, hogy a magyar lakosság esetében a jövedelemhez viszonyítva a törlesztések átlagos aránya 14 százalék, míg az eurózónában ez az arány 11 százalék. "A 10 millió plazmatévé országa lettünk" - jegyezte meg Király Júlia.

Varga Mihály volt pénzügyminiszter, a Fidesz gazdasági kabinetjének véleményét tolmácsolva elmondta: nem szerencsés a kormánynak az az elképzelése, hogy a magánpénztárakat magánbiztosítókká alakítsák át a jövőben, a választások utáni új kormány várhatóan első lépései közé tartozik majd, hogy ezt korrigálja.

Varga Mihály szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága szempontjából kulcskérdésnek tekinthető a foglalkoztatás bővítése, illetve az ország demográfiai helyzete, jövője. Egész Európa számára gond a népesség bővülésének, korösszetételének alakulása, a demográfiai kutatók azzal számolnak, hogy 2060-ra a nyugat-európai országok lélekszáma gyarapodik, elsősorban a bevándorlások révén, az újonnan csatlakozott kelet-európai országokban viszont a népesség csökkeni fog. A volt pénzügyminiszter szerint már a "Ratkó-gyerekek" nyugdíjba vonulása is komoly kihívást jelent majd a hazai nyugdíjrendszernek.

Varga Mihály a megoldandó feladatok közé sorolta a foglalkoztatás bővítését, a munkára ösztönzés elemeinek széleskörű alkalmazását, ezzel kapcsolatban az adóterhelés érezhető mérséklését, az adózás kiszámíthatóságának növelését, a családtámogatási rendszer jelentős bővítését.

Holtzer Péter, a Nyugdíj- és Időskori Kerekasztal elnöke szerint a kormány életbe léptetett módosításai arra jók voltak, hogy "időt nyertünk, de a választások után az új kormánynak át kell gondolnia a hosszú távú teendőket". Holtzer Péter szerint a "Ratkó-unokák" nyugdíjba menetele, 2040 körül jelent majd igazi próbatételt a hazai nyugdíjrendszer számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.