BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üres szavak, nyomdából visszamaradt pénzek – A válság tart

Az amerikai pénzügyminiszter ma reggel azt hangsúlyozta, hogy az USA-nak érdekében áll fenntartani az erős dollár politikát, illetve elkötelezett a költségvetési hiány csökkentésében – írja a Cashline.

A kommentárral csak egy baj van, hogy 2001 óta minden amerikai pénzügyminiszter ezt hangoztatja, ugyanakkor a dollár közel 50 százalékkal értékelődött le az euróval szemben, és minden ilyen megnyilvánulás csak tovább erodálta a zöldhasú értékét, nem is beszélve arról, hogy ha folyamatosan fent kívánják tartani az erős dollárt, akkor ezek szerint a jelenlegi szintek számukra erősnek számítanak.

Mindenesetre az biztos, hogy az USA-nak nem okoz problémát a mostani helyzet, hisz így saját multinacionális cégei versenyelőnyre tesznek szert az export piacokon, viszont jelentősen hátráltatják az ázsiai export orientált gazdaságok pozícióit. Bár ha jól belegondolunk, ez is egyfajta hozzáállás azon problémakörhöz, hogy kiegyensúlyozzák a globális eltolódásokat, legalábbis ami a világkereskedelmet illeti, hisz az ázsiai országok jelentős többletet halmoztak fel az elmúlt évtizedekben, amíg a fejlett államok (például G7-ek) csak a deficitet növelték egyre nagyobb fogyasztásuk révén. Most sok esetben az lenne a kívánatos, hogy az ázsiai országok a belső fogyasztást serkentsék, mint ahogy az az új japán kormányzat célja is, és amely törekvést amúgy Geithner is üdvözölt.

A dollár folyamatos gyengülésének megállításával kapcsolatban igazából teljesen más retorikát kellene alkalmazni az amerikai politikusoknak, például olyat, hogy a zöldhasú értékvesztését nem nézi jó szemmel a kormányzat. Egy ilyen nyilatkozatból a dollár alapú carry trade (ami most bejárja a világot és fűti az eszköz áremelkedést) is megtorpanhatna.

Ugyanakkor az is hatásos lépés lehetne, ha hihető és konkrét tervet terjesztene az amerikai kormányzat a világ elé, hogy mégis milyen úton fogna hozzá a deficitcsökkentéshez, mert ezt most egyáltalán nem látni, sőt a stimulus csomagok fenntartása csak a további adósságnövekedést vetíti előre.

De nem is tehetnek másképp, hisz látják ők is, hogy a magánszektor nem veszi hátára a gazdaságot, hiába a nagy médiahadjárat, a sok pozitívnak tűnő hír , koránt sincs itt az igazi talpra állás, az állami beavatkozás nélkül bőven mínuszos GDP értékeket lehetne csak látni.

Üdvözölendő lenne, ha például a stimulus csomagokból visszamaradó összegeket deficitcsökkentésre használnák fel (bár jól tudjuk, hogy ezek is csak a pénznyomdákból visszamaradt pénzek), mert az legalább egy konkrét lépés lehetne, nem pedig üres frázis.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.