BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világbank: A magas munkanélküliség a gazdaságot fenyegeti az USA-ban

A Világbank elnöke szerint a tartósan magas munkanélküliség veszélyt jelent az amerikai gazdaság állapotára nézve. Robert Zoellick a bedőlő hitelek arányának várható növekedésére figyelmeztetett.

Októberben 26 éves csúcsot döntött az amerikai munkanélküliségi ráta, elérve a 10,32 százalékos arányt. "Problémák lesznek az áruhitelekkel, a hitelkártya adósságokkal, a lakosság nem tudja majd törleszteni a jelzáloghiteleket" – közölte a Világbank elnöke. Robert Zoellick az AP információi szerint úgy látja, néhány banknak a jövőben is gondot okoznak majd a rossz hitelek.

A szervezet elnöke úgy látja, Washington élénkítő lépései a következő év közepéig táplálják a gazdaság növekedését, azt követően a szerepet a fogyasztásnak és az üzleti befektetéseknek kell átvenniük. Zoellick megjegyezte: magas munkanélküliségi arány esetén a lakosság takarékoskodni kezd és a fogyasztás nem növekszik. Milyen más forrás finanszírozhatná a növekedést? – tette fel a kérdést a Világbank elnöke. Zoellick a G20-hoz hasonlóan az élénkítő csomagok fenntartására bíztatta a kormányokat és úgy vélekedett, a kamatszintek növelése egyelőre nem aktuális.

Július és szeptember között éves rátán 3,5 százalékkal növekedett az amerikai GDP, ezzel hat negyedéve tartó negatív trend tört meg. Az Equilor szintén a munkanélküliségi adatokra hivatkozva közölte: mersterségesen táplált az amerikai növekedés, a válságnak messze nincs vége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.