BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A recesszió több kárt okoz, mint a "csomagok"

A recesszió önmagában jobban fokozza az eladósodást, mint a kormányzati ösztönző csomagok

A közhiedelemmel ellentétben a fejlett gazdaságokban sem a keresletélénkítő csomagok a fő okai az eladósodás növekedésének. A recesszió következményei sokkal erőteljesebbek a költségvetésre nézve – állapítják meg az Ecostat szakértői.

A pénzügyi piacok megnyugodni látszanak, több fejlett ország gazdasága az élénkülés jeleit mutatja. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kockázatok eltűntek, mindössze az eddigiek csökkentek, miközben új bizonytalansági tényezők kerültek előtérbe – emelik ki.

Ebből a szempontból a legfontosabb kérdés szerintük, hogy a fellendülést milyen mélységű és gyakoriságú korrekciók lassítják, illetve tanultak-e a történtekből az érintettek, azaz sikerült-e orvosolni azokat a problémákat, amelyek a válság kibontakozásához vezettek. Egy dolog látszik biztosnak: a következő években jelentős mértékű adósságállományt kell ledolgoznia az államok többségének.

Az eladósodást előidéző okok feltárásához érdemes áttekinteni az állam által használható legfontosabb keresletélénkítő eszközöket. Válság idején az állam különböző csatornákon keresztül befolyásolhatja a gazdasági folyamatokat. A fiskális politika ezek közül csupán egy, ám ez is legalább két fontos összetevőre bontható.

A nagyobb figyelem a kiegészítő keresletélénkítési csomagokra irányul, azokra a gazdaságpolitikai döntésekre, amelyek rövid távon képesek lehetnek segíteni a gazdasági növekedést. Gyakran előfordul azonban, hogy ezeknél fontosabb az automatikus stabilizátorok szerepe.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.