BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beleszólna Brüsszel az államháztartás szerkezetének a kialakításába

Kötelező „minőség-ellenőrzés” alá vonná a tagállamok államháztartását az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso a jövőre lejáró lisszaboni program kudarca, a gazdasági válság és a görögországi statisztikai botrány tanulságai miatt kívánja rövidebb pórázra fogni a kormányokat, amelyek – legalábbis a múlt heti EU-csúcsértekezlet tanúsága szerint – készek is volnának az eddigi stabilitási paktumnál komolyabb ellenőrzésnek alávetni magukat.

Barroso tervei szerint februárban egy rendkívüli csúcsértekezleten vitatnák meg a 2020-ig szóló növekedési stratégia alapelveit. Ennek részeként kötelező előírásokat fogalmaznának meg például arra vonatkozóan, hogy az államháztartás mekkora részét kell folyó kiadások helyett a növekedést megalapozó beruházásokra fordítani.

A mindössze ajánlás erejű lisszaboni versenyképességi program és a szintén gyakran megsértett stabilitási paktum nem tudta elejét venni a görögországihoz hasonló fiaskóknak – érvelnek a brüsszeli szakemberek.

A részletes terveket januárban teszi közzé az Európai Bizottság.

Görög gondok

Ma Berlinben és Párizsban tárgyal Jorgosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter, aki kormánya stabilizációs programját ismerteti német és francia kollégájával.

Eközben az IMF szakértői Athénban vizsgálódnak, mivel kétségeik vannak az ez évre várt 12,7 százalékos deficitcél tarthatóságával kapcsolatban.

VG Görög gondok Ma Berlinben és Párizsban tárgyal Jorgosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter, aki kormánya stabilizációs programját ismerteti német és francia kollégájával.

Eközben az IMF szakértői Athénban vizsgálódnak, mivel kétségeik vannak az ez évre várt 12,7 százalékos deficitcél tarthatóságával kapcsolatban. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.