BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félszázalékos javulás kell decemberben

Igyekszik minimalizálni a pénzügyi tárca a 2009-es költségvetési kiadásokat – Gyorsabb lehet a fellendülés

Összesen 131,3 milliárd forintot kell javítani a költségvetés egyenlegén ahhoz, hogy valóra válhasson a pénzügyi tárca 3,9 százalékos deficit-célkitűzése az idén.

 Ez utóbbi az unió és a hitelezők szemében kiemelkedő jelentőségű eredményszemléletű mutató, ám egy hónapon belül csak az derül ki, hogy teljesül-e a költségvetési pénzforgalom ennek megfelelő 3,8 százalékos GDP-arányos hiánya. Az úgynevezett ESA szerinti elszámolásra ugyanis csak a jövő év első néhány hónapjában kerülhet sor.

A PM mindenesetre bizakodó. Annak ellenére is, hogy november végére a hiány elérte a bruttó hazai termék 4,3 százalékát. Katona Tamás pénzügyi államtitkár azonban a tárca tegnapi tájékoztatóján úgy fogalmazott: várakozásuk azért megalapozott, mert az idén számos, a korábbi években megszokott kiadás nem terheli a december hónapot.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.