BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ingatlanadó – Még a héten beindulnak a kalkulátorok

Két nap és hatályba lép a vagyonadóról szóló, még június 29-én elfogadott törvény. E szerint a 30 millió forintnál magasabb értékű lakóingatlanok kivétel nélkül adókötelesek lesznek, ám e limit alatt is szép számmal akad majd olyan ház, lakás vagy üdülő, amely után le kell róni a 0,25 és 0,5 százalék közötti közterhet.

Adómentesség ugyanis csak akkor jár, ha a tulajdonos vagy haszonélvező a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is ott lakik a 30 millió forintot el nem érő lakóingatlanában. Szintén mentesség illet meg egy második, maximum 15 millió forintos ingatlant.

Ezek a szabályok már első ránézésre számos dilemmát vetnek fel. Az első tanulság az, hogy a revizorok a jövőben ellenőrizhetik, az adózó ténylegesen benne lakik-e a bevallásában szereplő ingatlanban – hívja fel a figyelmet Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke. Ennek keretében pedig biztosan gondot fordítanak az adóalap, vagyis az ingatlan értékének a megállapítására is.

Ez utóbbi nemcsak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak (APEH), hanem az adózóknak sem egyszerű feladat, a jogszabály ugyanis nem kevesebb, mint háromféle értéket határoz meg. Az egyik a törvény melléklete szerinti átlagos települési árak és korrekciós tényezők figyelembevételével számított összeg, a második pedig az a becsült érték, amelyet az APEH az illeték-nyilvántartás és egyéb rendelkezésére álló adatok alapján állapít meg.

E két értéket hamarosan az adóhatóság honlapján is kiszámíthatjuk. Bár a kalkulátorok tesztüzeme eredetileg november 15-én kezdődött, és december 15-én már élesíteni kellett volna a „gépeket”, azok még mindig nem elérhetők. Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője szerint ennek oka az, hogy tovább kellett finomítani a rendszeren, a két kalkulátor azonban ezen a héten minden bizonnyal üzembe áll.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.