BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína "bekeményít" az EU-val szemben

Wen Jiabao kínai miniszterelnök elvetette az Európai Unió követelését, hogy tegye lehetővé valutájának az euróval szembeni erősödését.

A kínai kormányfő az Európai Unió vezetőivel a Nanjingban tartott csúcsértekezleten találkozott. Szerinte méltánytalan az EU-tól a valutaárfolyamok módosítását követelni, miközben a közösség kereskedelmi protekcionizmust tart fenn. A miniszterelnök megfogalmazása szerint ez nem csak unfair, de akadályozza Kína fejlődését.

A BBC emlékeztet arra , hogy az utóbbi másfél évben Kína a jüan kurzusát a gyengülő dollárhoz kötötte és ezzel kárt okozott a Kínába irányuló uniós exportnak. Wen kijelentette: az a tény, hogy a kínai átváltási árfolyamot stabil szinten tartották, segített a világgazdaság talpraállásában. Hozzátette: Kína továbbra is ésszerű és kiegyensúlyozott árfolyamot fog fenntartani. Az EU az ázsiai ország legnagyobb piaca, a kínai export mintegy 20 százalékát veszi fel.

Vasárnap az Európai Bizottság elnöke szólította fel Kínát arra, hogy vegye napirendre az árfolyampolitikával kapcsolatos problémákat. José Manuel Barroso szerint az árfolyamokból keletkező jelentős kereskedelmi egyenlőtlenségek problémát okozhatnak a jövőben. A két napos EU-Kína találkozót követő első sajtótájékoztatón nem esett szó az árfolyammal kapcsolatos konfliktus. Wen Jiabao megjegyzését követően az uniós illetékesek lemondták a soron következő sajtótájékoztatót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.