BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a feltöltési határidő

Még egy hetük van a vállalkozásoknak arra, hogy eleget tegyenek 2009-es társaságiadó-fizetésüknek, pontosabban, hogy kiegészítsék a korábban már befizetett adóelőlegeket az idén várható adókötelezettség összegére. A korábbi évekhez hasonlóan ugyanis az idén is december 21-ig kell feltölteni a társaságiadó-, különadó- és iparűzésiadó-befizetéseket, legalábbis a naptári évvel megegyező adóév esetén – hívja fel a figyelmet a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég hírlevele.

A társasági adó ily módon történő kiegészítésére azok a társaságok kötelezettek, amelyeknek a tárgyévet megelőző adóévben az éves szinten számított árbevételük meghaladta az 50 millió forintot. Amennyiben ezek az adózók nem tesznek eleget a kívánt mértékű feltöltési kötelezettségüknek, azaz december 21-ig nem fizetik meg az adót legalább az éves kötelezettségük 90 százalékát elérő mértékben, a befizetett előlegek és a tényleges adófizetési kötelezettség 90 százalékának a különbözete után 20 százalékos mulasztási bírságot ró ki rájuk az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). A bírságot az adóhatóság és az önkormányzati adóhatóságok automatikusan szabják ki a május 31-én benyújtott bevallások alapján.

Ezért is fontos, hogy a feltöltési kötelezettség számításakor a vállalkozás ügyeljen arra, hogy az adózás előtti eredményét a lehető legpontosabban megbecsülje az év hátralévő időszakára, vagyis december hónap második felére. Oda kell figyelni a lehetséges adóalap-módosító tételekre is, és érdemes minden olyan lehetőséget fontolóra venni, amelylyel biztosítani lehet az esetleges feltöltési hiányból fakadó mulasztási bírság elkerülését. Ilyen többek között a csökkentő tételek nagyságának óvatosabb becslése – tanácsolják a PricewaterhouseCoopersnél.

Az adóalap-csökkentő tételek végleges megtakarítást azonban nem jelentenek, csupán lehetőséget nyújtanak az adófizetési kötelezettség átütemezésére, így jelentős cash flow előnyhöz juttatják az adózót – mutat rá Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. Mivel azonban a társasági adó mértéke 19 százalékra nő 2010-től, ezért a most 16 százalékos kulccsal elhalasztott adót a későbbi években 19 százalékossal kell megfizetni. Emiatt erősen megfontolandó, hogy a pillanatnyi likviditás vagy az alacsonyabb adókulcs alkalmazása jelent-e nagyobb előnyt az adózó számára – teszi hozzá a szakértő.
A társaságiadó-előleg kiegészítése mellett az erre kötelezett társaságoknak bevallási kötelezettségük is van, ennek szintén december 21-ig kell eleget tenniük a 0901-es adóhatósági nyomtatvány benyújtásával. A nyomtatvány kitöltésekor különös figyelmet kell fordítani a megfelelő összeg bevallására, mivel az esetlegesen rosszul bevallott összeg miatt az adófolyószámlán adóhátralék keletkezhet. Ennek következményeként a társaság eleshet olyan adóalap-csökkentési lehetőségektől, amelyek feltétele, hogy a társaságnak ne legyen adótartozása.

A feltöltési kötelezettség ugyanakkor – miután bevallás benyújtásával is együtt jár – természetesen önellenőrzéssel módosítható, azaz lehetőség nyílik a bevallott és befizetett összeg javítására, például a feltöltési kötelezettség növekedése esetén, önellenőrzési pótlék megfizetésével.
Azon társaságoknak, amelyeknek társaságiadó-feltöltési kötelezettségük keletkezik, nemcsak a társasági adójukat, hanem – mint már említettük – a helyi iparűzési adójukat (hipa), valamint a különadójukat is ki kell egészíteniük a várható adó összegére. VG

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.