BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megelégelték a magyarok a korrupciót

Uniós szinten kiemelkedően sok nálunk a panasz a csúszópénzek gyakorisága miatt

Magyarországon az emberek 96 százaléka tartja súlyos problémának a korrupciót, ami Görögországot és Bulgáriát leszámítva minden uniós országénál magasabb arány. Egyebek mellett ez derül ki az Európai Bizottságnak a korrupcióellenes világnap alkalmából közzétett felméréséből.

A szóban forgó Eurobarometer-kutatás egyúttal a most zajló EU-csúcsértekezlethez is munícióként szolgál: napirendre kerül ugyanis a stockholmi program elnevezésű csomag, amely a tagállami hatóságok szorosabb együttműködésével és más eszközökkel kívánja csökkenteni a korrupció gyakoriságát.

Az Eurobarometerben szereplő adatok romlást mutatnak a korrupciós helyzetet illetően. Az előző, 2007-ben készített hasonló felméréshez képest három százalékponttal többen tartják nagy gondnak a csúszópénzeket, és például Finnországban vagy Ausztriában – a legfrissebb sajtóbotrányok nyomán – két számjegyű emelkedést mértek.

Nem kell azonban messzire tekintenünk, korrupciógyanús üggyel nálunk is tele a padlás. Sokkoló méreteket öltött a korrupció Magyarországon – áll a PricewaterhouseCoopers legfrissebb felmérésében. Az elmúlt 12 hónapban minden harmadik céget ért számszerűsíthető veszteség gazdasági bűncselekmény miatt.

Legutóbb a fővárosban robbant ki egy újabb botrány, amikor őrizetbe vette a rendőrség a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatóját is, mindkettőjüket bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják

A korrupicó miatti aggodalmakat csak növeli, hogy lejárt Kovács Árpádnak, az Állami Számvevőszék elnökének a 12 éves mandátuma, a parlamenti pártok pedig egyelőre nem jutottak kétharmados megállapodásra arról, hogy újraválasszák-e vagy valaki mást jelöljenek a helyére. Az állam működését ellenőrző legfontosabb intézménynek már 2001 óta nem választottak alelnököket, így szerdától egyáltalán nincs választott vezetője.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.