BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segítséget kapott Dubai

Mélyreható változásokat hozhat az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) jövőbeli gazdasági és politikai fejlődésében, hogy Abu Dhabi a várakozásokat jóval meghaladó segítséget nyújtott pénzügyi összeomlás sújtotta szomszédjának, Dubainak.

Elemzők biztosra veszik, hogy a 10 milliárd dolláros kölcsön - amelyből az állami kézben lévő Dubai World cégcsoport adósságainak egy részét rendezhetik - számos olyan feltételt tartalmazhat, amelynek révén Abu Dhabi kiléphet az EAE leglátványosabban fejlődő emirátusának árnyékából.


Az EAE fővárosaként és legnagyobb emirátusaként Abu Dhabi régóta törekszik a föderáció politikai egységének elmélyítésére, imidzsének "rendbetételére" és az ország régiós befolyásának növelésére. Utóbbi leginkább nyilvánvaló jeleként az EAE a végső stádiumában tart egy nukleáris együttműködési megállapodás megkötését célzó tárgyalásoknak az Egyesült Államokkal.

Ha az emirátusok az egyezmény révén a Perzsa-öbölben elsőként képesek lesznek atomerőművet építeni, az szakértők szerint megtörné Szaúd-Arábia hegemóniáját a régióban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.