BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Válsághiradó: a lettek és a britek is gondban

Rontotta a brit gazdaság idei recessziójára és az államháztartási hiányra adott jóslatát szerdán a brit pénzügyminiszter, míg Lettország történelmének legnagyobb recesszióját szenvedi el.

Alistair Darling a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről tartott éves parlamenti beszámolójában közölte: új becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei pénzügyi évben 4,75 százalékkal csökken a költségvetésben szereplő eredeti, 3,5 százalékos recessziós előrejelzés helyett.

A pénzügyminiszter hozzátette: az államháztartási hiány 178 milliárd font lesz, ami a becsült GDP-érték 12,6 százalékával egyenlő. Az áprilisi költségvetésben 175 milliárd fontos - 12,4 százalékos - idei hiányjóslat szerepelt.

Lettország bruttó hazai terméke (GDP) 19 százalékkal esett az idei harmadik negyedévben éves szinten - közölte a balti ország statisztikai hivatala szerdán.

A visszaesésben komoly szerepet játszott a kiskereskedelmi forgalom 28,7 százalékos zuhanása, illetve az építőipar teljesítményének 36 százalékos zsugorodása a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Január-szeptemberben a lett gazdaság 18,6 százalékkal hanyatlott a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lett kormány azzal számol, hogy az ország idei GDP-je várhatóan 18 százalékkal esik, és további négy százalékkal csökken jövőre.

A gazdaság gyengülésével nő a munkanélküliség Lettországban, 20,9 százalékos volt októberben, ami a legmagasabb az Európai Unióban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.