BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állami támogatások - Magyarország a paradicsom?

Hazánk akár paradicsomi helynek is tűnhet a cégek szemében, ha a különböző állami támogatások mértékét vesszük figyelembe. Egy minapi EU-s kimutatás szerint ugyanis 2008-ban az egész unióban Magyarországon volt a legnagyobb az állami támogatások mértéke a bruttó hazai termék (GDP) viszonylatában.

Az Eurostat jelentése szerint ez az arány nálunk elérte a 2,38 százalékot, miközben a 27 tagállam átlaga csupán 0,54 volt, és hasonló arány mutatható ki a környező országokban is. Magyarországot a listán Málta követi a maga 2 százalékával, a harmadik helyezett pedig Bulgária 1,3-del. Árulkodó adat az is, hogy az állami támogatások mértéke hazánkban a válság kezelésére szolgáló kormányzati lépések kiszűrése mellett is emelkedett az utóbbi években.

Egyes területeken persze eltérők a változások. A mezőgazdasági célú támogatások 2004 és 2008 között a harmadára csökkentek, de még így is 120-130 milliárd forint körüli összeget képviselnek. A közlekedésiek mértéke az előző évhez képest már 2008-ban is kevesebb mint a felére csökkent, ám ez a tétel úgy közelíti meg a 300 milliárd forintot, hogy az EU statisztikája nem veszi figyelembe a MÁV-nak nyújtott támogatásokat.

A részletes adatok szerint tetemes összegeket emészt fel többek között afoglalkoztatásösztönzés: részben a válság hatására ugyanis mintegy háromszorosára nőtt az erre fordított állami pénzek nagysága, így 2008-ban e támogatások összértéke az EU-s adatok szerint százmilliárd forint körül alakult.

Még nagyobb arányban emelkedett a regionális támogatások értéke, amely két évvel ezelőtt mintegy 220 milliárd forint volt. Lapunk kérdésére a pénzügyi tárcánál ezzel kapcsolatosan jelezték: mindebben meghatározó szerepe van annak, hogy 2007-től megnyíltak, 2008-ban pedig jelentősen emelkedtek az uniótól származó strukturális támogatások.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.