BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elmaradtak a jó hírek

A hét negatív meglepetése az építőipar gyenge teljesítménye volt. A szektor az utóbbi négy évben zsugorodott, már a 2002-es termelési szintet sem tudja elérni. A szakértők többsége már jó ideje növekedést jósol, hiszen elképzelhetetlennek tűnik a további lecsúszás. A kereseteknél a közszféra 13. havi illetményének elmaradása okozott óriási esést, de ez már nem jelentett különösebb meglepetést.

Az előzetesen jelzettel összhangban novemberben 7 százalékos volt az iparban a termeléscsökkenés az előző év azonos időszakához képest – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanaphatástól tisztított index minimálisan változott, 9,2 százalékosra. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,3 százalékos volt szezonálisan kiigazítva a zsugorodás. Az ipari export novemberben 4,7 százalékos csökkenést mutatott, míg az első tizenegy hónap átlagában 20,5-es volt a zuhanás. A belföldi értékesítés viszont még novemberben is két számjegyű, 10,5 százalékos mínuszban volt, a tizenegy havi átlag pedig –14,9 százalékon alakult.

Az építőipar termelése novemberben éves alapon 14,5 százalékkal esett vissza mind a nyers, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint – jelentette a KSH. Ez közel két éve a legnagyobb tizenkét havi zsugorodás, az utóbbi hónapokra mérsékelt csökkenés volt a jellemző, októberben például 2,4 százalékkal esett a termelés.

A rendkívül gyenge novemberi teljesítményre jellemző, hogy még az előző hónaphoz viszonyítva is 9,6 százalékos volt a hanyatlás.
Ismét az egyszeri kifizetések, illetve azok elmaradása okozott mozgást a kereseti adatokban. Novemberben a bruttó átlagkereset három százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ez nettóban szinte változatlan szintet jelentett az év közepi szja-sávhatár-emelés miatt – derült ki a KSH adataiból.

A reálkereset a versenyszférában 0,3 százalékkal emelkedett, míg az államnak dolgozók esetében 8,7 százalékkal csökkent.

VG Elmaradtak a jó hírek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.