BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kartellezés – Jutalommal ösztönöznék a besúgókat

Az árrögzítő, piacfelosztó kartellek hatékonyabb feltárását remélik a szakértők az informátori díjtól, amely a kiszabott bírság egy százaléka, de legfeljebb 50 millió forint lehet.

Azt a személyt illeti meg, aki nélkülözhetetlen írásos bizonyítékot szolgáltat a Gazdasági Versenyhivatalnak a jogsértés megállapításához, vagy olyan információt nyújt, melynek révén a kartellcsoport rajtaüthet a gyanúsítottakon. A bejelentő a díjat akkor kapja meg, ha a hivatal meghozta a cégeket elmarasztaló határozatát, és végzésben rendelkezett a kifizetésről.

A korrupció és a kartellezés – különösen a közbeszerzéseknél – gyakran együtt jár. Mindkettő felderítéséhez, megakadályozásához nyomós közérdek fűződik. Az utóbbi esztendőkben szerény számítások szerint mintegy százmilliárd forint kárt okoztak a titkos versenysértő megállapodások, ám egyes becslések szerint veszteség elérheti a 150 milliárdot is.

A GVH kartellcsoportja évente nyolc-tíz kártékony szövetkezés után nyomoz, és – mivel a cégek módszerei egyre kifinomultabbak – nagy erőfeszítéseket tesz a gyanút alátámasztó információkért – mondta Szolnoky Péter irodavezető. Jó hat esztendeje érvényesül a hivatal úgynevezett engedékenységi politikája, és immár a törvény biztosítja, hogy a felderítéshez segédkezet nyújtó kartelltag teljesen vagy részben mentesüljön a kiszabandó bírság alól.

Kevesen élnek azonban ezzel a lehetőséggel. A személyes jutalom kilátása és az informátori védelem garanciája talán bejelentésre ösztönzi azokat az alkalmazottakat, üzletfeleket, akik tudnak a manipulációkról, de nem merik jelezni. A hivatalnak mindenesetre az első hallásra kicsit ellentmondó rendszert kell kialakítania, amely teljes anonimitást ad az egzisztenciáját is kockáztató bejelentőnek, egyúttal – bármiféle összejátszás gyanúját kizárandó – abszolút transzparensen működik – hangsúlyozta Szolnoky Péter. Hozzátette, az eljárás mikéntjét a következő hetekben dolgozzák ki.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.