BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassú német kilábalás

A decemberi 50,4-ről 47,2 pontra esett a német gazdaság kilátásait jelző ZEW-index értéke.

A mannheimi gazdaságkutató intézet által készített felmérésből az derül ki, hogy a következő fél évben csak lassú kilábalásra lehet számítani Európa legnagyobb gazdaságában. Számottevő fellendőlésre nem lehet számítani, ezért úgy tűnik, hogy a recesszió leküzdése még hosszú folyamat lesz - kommentálta az eredményeket Wolfgang Franz, a ZEW elnöke.

Az egyes ágazatok kilátásai között jelentős különbségeket találunk. Az autóipar, illetve általában a fogyasztás és a kiskereskedelem visszaesésre számíthat 2010 első felében, miközben a gépgyártó vállalatok a helyzet javulásában bízhatnak. Az aktuális gazdasági helyzet megítélése egyébként javult januárban: az előző havinál négy ponttal jobb, mínusz 56,6 pontos eredményt mértek a szakemberek.

Az euróövezetben a németországihoz hasonlóan alakul a helyzet. A konjunktúra jelenlegi állapotát jelző mutatószám 5,1 ponttal, mínusz 62,7-re erősödött, ugyanakkor a következő fél év kilátásai 1,6 ponttal, 46,4-re gyengült.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.