BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mehet a több cukor

A kvótán kívüli cukor kiviteli mennyiségének növelését indítványozza 2009–2010-re az Európai Bizottság. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és v idékfejlesztési biztos a rendkívüli piaci helyzettel magyarázta, hogy végleges kvótacsökkentés helyett további 500 ezer tonna kvótán kívüli cukor kivitelének engedélyezését kezdeményezték 2010 júliusának végéig.

A biztos úgy véli, hogy a cukorárak példátlan módon való megemelkedésének a szegényebb országok fogyasztói látják kárát. Az uniós és a világpiacon kialakult árhelyzet, valamint a cukorrépa és a cukor előállítási költsége ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a közösségi kvótán kívüli cukrot az EU a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) vállalt exporttámogatási kötelezettségei megsértése nélkül exportálhassák.

A világpiaci cukorárak jelenleg rekordszinten vannak, jóval az uniós kvóta piaci ára felett. Az indiai és brazíliai kedvezőtlen időjárási feltételek súlyosbították a világméretű cukorhiányt és tovább csökkentették a cukorkészleteket, növekvő nyomást gyakorolva a világpiaci árakra. Ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem szükséges végleges kvótacsökkentést alkalmaznia annak érdekében, hogy az EU cukorpiacán elérjék az egyensúlyt a szerkezetátalakítási időszak végére.

Az EU átalakított, immár versenyképesebb cukorágazatában jelenleg mind a kvótán kívüli cukorrépa, mind a kvótán kívüli cukor piaci ára a termelési költség szintje felett marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.