BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romló hangulat mellett is vásárolnának a németek

A fogyasztói légkör tovább romlik Németországban a GfK felmérése szerint, de a vásárlási kedv az árkedvezményeknek köszönhetően javul.

A fogyasztók hangulatát elsősorban a munkanélküliségtől való félelem rontja le a GfK adatai szerint, melyeket az N24 idéz. Ezt a kereskedelemben bekövetkező változatos árcsökkentések kompenzálják.

Februárra a GfK a német fogyasztói hangulat 3,2 pontos indexét számította ki, ez 0,2 ponttal alacsonyabb, mint januárban. Ezzel a mutató egymás után a negyedik alkalommal csökken. "A (német) fogyasztók nyilvánvalóan azon a nézeten vannak, hogy a gazdasági élénkülés dinamikája gyengül" - véli a GfK. Eszerint a 2010-es év fogyasztói szempontból nehezebb lehet, mint 2009.

Elemzők szerint a német gazdaság az idei évben 1,5-2 százalékkal növekedhet, ez csak részben ellensúlyozhatja az előző évben elszenvedett mínuszt. A fogyasztók a felmérés szerint ennek megfelelően a keresetük szempontjából is stagnálásra számítanak, ennek ellenére javult a vásárlási hajlandóság. Az élelmiszerek mellett az elektronikai árucikkek és a bútorok is jelentős árkedvezményekkel kaphatóak, az akciók a GfK szerint elcsábítják a fogyasztókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.