BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszapumpált milliárdok

Az uniós támogatási pénzeknek is jelentős szerepük van abban, hogy az állami szubvenciók az EU átlagához képest nagyok Magyarországon.

Az Eurostat jelentése szerint a GDP-hez viszonyított arányuk nálunk 2008-ban összesen 2,38 százalék volt – a 27 tagállam átlaga 0,54 százalékra rúgott.

Az állami támogatások mértéke Magyarországon a válság kezelésére szolgáló kormányzati lépések kiszűrése mellett is nőtt az utóbbi években. Egyes területeken persze eltérők a mértékek és a trendek is. Például a közlekedési támogatások mértéke az előző évhez képest már 2008-ban is kevesebb mint a felére csökkent, ám ez a tétel a MÁV-dotáció nélkül is közelíti a 300 milliárd forintot.

A társasági adókedvezmények 67 milliárd forintra rúgtak 2008-ban (a megelőző évben még 98 milliárdnyit tettek ki), s több mint 200 milliárdot jelentettek az egyedi termelési támogatások.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.