BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tavalyi sem az építőipar éve volt

Az építőipari termelés volumene a korábbi években megfigyelt csökkenést folytatva 2009-ben 4,3 százalékkal maradt el az előző évitől. Az építőipar termelői árai 2009-ben átlagosan 3,1 százalékkal emelkedtek - derül ki a KSH adataiból.

Az építőipari termelés volumene 2009 decemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 6,2%-kal csökkent a 2008. decemberihez képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés – a novemberi 9,3%-os mérséklődést követően – decemberben 8,4%-kal magasabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2009. IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,6%-kal emelkedtek.

A termelés 2009. évi 4,3%-os csökkenésén belül a két építményfőcsoport építése ellentétesen alakult: az épületek építésén végzett munkák volumene 12,6%-kal elmaradt az előző évitől, az egyéb építmények építése ezzelszemben 6,2%-kal magasabb volt, mint 2008-ban. Az épületek építésének visszaesése a lakásépítéseken, a kereskedelmi és az irodaépületek építésén megfigyelt csökkenés következménye. Az egyéb építmények építésében a 2008 második felétől kezdődő emelkedés csaknem az év végéig folytatódott. A növekedés forrásai az út- és autópálya-építések, a 4-es metró munkái, a távvezeték-építések, valamint a vasútfelújítások voltak.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – termelése 3,5%-kal csökkent, az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények (pl. utak, vezetékek) szerkezetkész építését foglalja magába – 16,6%-kal emelkedett 2008-hoz képest. Az építőipari termelés csaknem felét kitevő speciális szaképítés ágazat – melynek zömét a szerelési és a szakipari munkák adják – termelése 15,7%-kal elmaradt az előző évitől.

Decemberben mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari termelés 6,2%-os mérséklődésén belül az épületek építése 5,6%-kal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene 7,1%-kal maradt el az előző évi magas bázistól. Novemberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 12,7, az egyéb építményeké 3,7%-kal emelkedett.

2009. decemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 11,4%-kal emelkedett a 2008. azonos időszakihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté 10,2%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A speciális szaképítés ágazat termelése 13,2%-kal mérséklődött. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 23,5%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16, az egyéb építményeké 30,5%-kal nőtt.

A 2009 decemberében kötött új szerződések volumene 16%-kal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 1,8%-kal, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene egynegyedével kisebb volt a 2008 decemberében kötötteknél. A jelentős csökkenésben érvényesül az előző év decemberében út-, vezeték- és vasútépítésre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis hatása is.

Az építőipar termelői árai 2009-ben átlagosan 3,1%-kal voltak magasabbak, mint az előző évben. 2009 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva az árak 1,6%-kal emelkedtek. Ezen belül a legnagyobb növekedés az egyéb építmények építése ágazatban (2,1%) mutatkozott; a legkevésbé a legnagyobb súlyú speciális szaképítés ágazatban nőttek az árak (1,2%), az épületek építése ágazatban pedig 1,8%-kal voltak magasabbak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,4 és 2,9% között szóródott. Az építőipar árai az előző negyedévhez képest 0,1%-kal csökkentek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.