BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Kabaréba illő történések Görögország megmentése körül"

Több hete tartja lázban a piacokat a görög adósságrendezés kérdése, mely sztori meglehetősen fel lett fújva súlyához képest, bár tény, hogy a mediterrán kormányzat évek óta igen laza fiskális politikát folytat – írja a Cashline.

Természetesen más országokra is gyorsan átterjedt a figyelem, mintha csak az elmúlt pár hét, hónap idézte volna elő a problémákat, nem pedig egy hosszú távú folyamat lenne, de ehhez már hozzászokhattunk a hírek formálóitól. Ez idáig az Európai Unió nem sokat tett a verbális bizalom kifejezésen kívül, bár tény, hogy kevésbé hihető azon verzió, hogy hagynák bedőlni a görögöket.

Tegnap az európai piaczárás után robbant a hír német kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy elviekben már megállapodtak az európai politikusok a görögök kisegítéséről, bár részleteket nem közöltek. Ezt ugyan később a német kormányszóvivő cáfolta, de egyre több hír szivárog az éterben a megmentéssel kapcsolatban. Egyes verziók szerint német és francia közreműködéssel többoldalú hitelgaranciát lehetne tető alá hozni, persze szigorú feltételek mellett, mely még égetőbbé teszi a görög reformok meglépését.

Egy ilyen lépés esetén viszont fontos az előrelátás, mert könnyen lehet, hogy az idő előrehaladtával más államok is hasonló segítségre szorulnak, már pedig diszkriminációt nem igen lehet alkalmazni. Más kérdés, hogy a garanciavállalás plusz terheket róhat a kisegítő államokra is, melyek szintén problémákkal küzdenek a stimulus csomagok és a gazdasági visszaesés miatt, és nehezen magyarázható meg az állampolgároknak, hogy adópénzeikből miért más országokat segítenek ki.

Tény, hogy egy ilyen helyzetre nincs felkészülve az eurózóna, és lassan itt is kibuknak azon működésbeli hibák, amiket eddig szépen palástoltak, és nem igyekeztek orvosolni a rugalmatlan működési struktúra miatt. Mindenesetre egyre kíváncsiabban várja a piac a holnapi EU csúcstalálkozót, ahol talán napvilágot láthat néhány megoldási javaslat.

Ugyanakkor egyes szakértők, köztük Roubini is azon az állásponton van, hogy hosszabb távon egy IMF hitel sokkal jobb megoldás lenne (bár helyeselte az EU törekvéseit a helyzet megoldásában), hiszen a hitelcsomag több lépcsős lehívása csak bizonyos fiskális és strukturális célok teljesítése esetén lenne megoldható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.