BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőöv készül Görögországnak

Egyre több jel utal arra, hogy valamilyen uniós mentőöv készül a súlyos költségvetési gondokkal küzdő Görögország számára. Miközben egy brüsszeli tisztviselő sokat sejtetően úgy nyilatkozott, hogy a csütörtöki informális uniós csúcson Görögország helyzetével kapcsolatban valószínűleg „állásfoglalás” fog születni, a német kormány már ennél előrébb tart.

Wolfgang Schäuble, a berlini kabinet pénzügyminisztere ma tájékoztatja a kormányzó kereszténydemokrata párt (CDU) frakciójának vezetőségét, hogy milyen lehetőségek állanka rendelkezésre Athén kisegítésére – írja a boerse.de.

Berlin elsősorban azért mérlegeli komolyan, hogy „jelentős lépéseket tegyen” az adósságban úszó Görögország megsegítésére, mert a kormányzat attól tart, hogy a balkáni tagállam fizetésképtelenné válása rendkívül súlyos hatással lenne az euróövezet bankjaira, elsősorban a birtokukban lévő görög állampapírok révén.

Berlini források szerint alapvetően összuniós megoldásra törekednek, de az sem kizárt, hogy Németország önálló akcióba kezd.

Az euróövezeten kívül Svédország és Nagy-Britannia ugyanakkor szkeptikusan áll a monetáris unió esetleges akciójához. London és Stockholm indoklása szerint érdemesebb lenne a Nemzetközi Valutaalap által e téren felhalmozott tapasztalatra támaszkodni ahelyett, hogy az euróövezet kezdene „kísérletezni”.

A Görögországnak szánt uniós mentőövről szóló spekulációk egyébként egyértelműen jót tettek a görög tőzsdének, különös tekintettel a banki részvényekre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.