BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Váratlanul zuhant a német termelés

A lassú növekedésről szóló elemzői várakozásokkal szemben viszonylag jelentős mértékben esett decemberben Németország ipari termelése.

A gazdasági minisztérium közlése szerint a kibocsátás novemberhez képest 2,6 százalékkal zsugorodott. A beruházási javak termelése 3,4 százalékkal zuhant, a fogyasztási cikkek előállítása viszont 1,5 százalékkal emelkedett. Elemzők az adatok tükrében úgy vélik, hogy Európa legnagyobb gazdasága stagnálhatott 2009 utolsó negyedében, és egyértelmű növekedésre az idei első három hónapban sem lehet számítani. Rainer Brüderle gazdasági miniszter ugyancsak zéró körüli GDP-bővülést vár 2010 első negyedére.
A decemberi ipari visszaesésben szerepet játszhattak a karácsonyi ünnepek és a kemény téli időjárás is; utóbbi különösen az építőipar teljesítményét ronthatta. A jövőre nézve sem kedvező jel ugyanakkor, hogy a feldolgozóipari megrendelések a külföldi kereslet lanyhulása nyomán szintén jelentősen, 2,3 százalékkal zsugorodtak a tavalyi év utolsó hónapjában. „A bejövő megrendelések gyengülésének tükrében a termelés lassulása várható a belátható jövőben” – értékelte a helyzetet közleményében a gazdasági minisztérium.
A berlini vezetés ugyanakkor abban bízik, hogy a vállalatok túlnyomórészt változatlanul derűlátók. A német üzleti hangulat januárban másfél éves csúcsra javult, arra utalva, hogy a tél elmúltával erőre kaphat a gazdaság.
A decemberi ipari adat nem jelenti azt, hogy vége a fellendülésnek – osztja az optimizmust Jürgen Michels, a Citigroup közgazdásza is. Carsten Brzeski, az ING elemzője ugyancsak úgy véli, hogy „a hó végül elolvad, ám az ipar által hajtott fellendülés megmarad”. Mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy hozzá kell szokni az erőtlen növekedés gondolatához. Reuters

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.