BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Agrárpénzeket követel vissza Magyarországtól az EU

Száznyolcvannégyezer euró uniós mezőgazdasági támogatás visszafizetését követeli Magyarországtól az Európai Bizottság pénzügyi hibák és szabálytalanságok miatt. Több más tagállamtól ennél nagyságrendekkel nagyobb összegeket, összesen 346,5 millió eurót követel vissza Brüsszel.

A tagállamoknak összesen 346,5 millió eurónyi szabálytalanul felhasznált agrártámogatást kell visszafizetniük az elszámolások megfelelőségét ellenőrző vizsgálatokkal kapcsolatban hozott bizottsági határozat értelmében. A pénzt azért kell visszajuttatni a közösségi költségvetésbe, mert felhasználása során nem tartották be az uniós előírásokat, vagy nem voltak megfelelőek a mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére szolgáló eljárások.

Hazánknak 156 ezer eurót a vidékfejlesztési támogatások kétszeres korrekciója miatt kell visszafizetnie, 22 ezer eurót a pénzügyi felső határok túllépése miatt, 6 ezer eurót pedig nem támogatható kiadások elszámolása miatt.

A legtöbb pénzt a mostani brüsszeli határozat értelmében Spanyolország fizeti vissza: 47,5 millió eurót a gyümölcs-és zöldségágazatban felmerült nem támogatható költségek finanszírozása és az ellenőrzés hiányosságai következtében.

Lengyelország 92 millió eurót fizet vissza a terület-alapú támogatások kapcsán 2006-ban és 2007-ben elkövetett különböző szabálytalanságok miatt.

Görögország 105,5 millió eurót fizet vissza a gyapottámogatással kapcsolatos hiányos ellenőrzések, és 18,5 millió eurót az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer súlyos és tartósan fennálló hiányosságai következtében.

Az Egyesült Királyság 14,2 millió eurót fizet vissza a közvetlen kifizetések határidejének be nem tartása miatt.

Hollandia 10,4 millió eurót fizet vissza az export-visszatérítési rendszer kapcsán végzett kicserélési ellenőrzések elégtelen száma következtében.

További részletek itt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.